1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Diákírások: Tehetséggondozás a Benkában     

Napjainkban egyre több a tehetséges gyermek. Ez megmutatkozik a gondolkodásban, a beszédkészségben, a logikában, a jó memóriában, a gyors, pontos információfeldolgozásban, a sportban, a tanulásban, a művészetben. De mit is jelent a tehetség?

Harsányi István klasszikus meghatározása szerint:„Tehetségen azt a velünk született adottságokra épülő, majd gyakorlás, céltudatos fejlesztés által kibontakoztatott képességet értjük, amely az emberi tevékenység egy bizonyos vagy több területén az átlagosat messze túlhaladó teljesítményeket tud létre hozni."

De nem elég, hogy van. Gyakorolni, fejleszteni kell a tudást, a tehetséget. Erre jók a tehetséggondozó foglalkozások.

       A Benkában a tehetséggondozás kiemelt feladat. Sok tehetséges gyerek van, hiszen a versenyeredmények tükrözik a sok munkát, gyakorlást. A természettudományos tárgyak közül kiemelkedik az ÖKO szakkör és a fizika tehetséggondozás. Az ÖKO szakkör teljesen más, mint a természetismeret vagy a biológia óra. Itt rengeteg érdekességet tudhatunk meg a természetről! Szinte egész évben készülünk a Curie-versenyre, amire iskolánkból mindig rengeteg csapat jelentkezik és nagyon szép eredményeket érünk el. Fizika tehetséggondozáson olyan kísérleteket is kipróbálhatunk, amit egy 30 fős osztály mellett igen nehéz lenne. Emellett rengeteg problémamegoldást igénylő feladatot gyakorlunk. Matematika tehetséggondozáson a logikus gondolkodást próbáljuk fejleszteni játékokkal és számos versenyfeladattal. Sok matematika versenyen veszünk részt, így pl.: Zrínyi Ilona matematika verseny, Kenguru matematika verseny, Bolyai matematika csapatverseny. Iskolánkban német vagy angol nyelvet tanulnak a diákok. Idén angol két tanítási nyelvű iskola lettünk. Angolból a 7-8. évfolyamos tanulók részt vehetnek nyelvvizsga előkészítőn, ahol amerikai vendégtanárunk, Beth is segít. A humán tantárgyak közül történelemből és magyarból kapunk tanórán kívüli lehetőséget. Az előbbi tehetséggondozáson gyakran dolgozunk fel történelmi filmeket, utóbbin pedig gyakorlunk, gyakorlunk és gyakorlunk, de mindezt jó hangulatban. Nagyon fontos, hogy mi, magyarok, tudjuk jól használni nyelvünket. Sokszor szókincsbővítés a feladat, de gyakran írunk kreatív fogalmazásokat is megadott témára olyan szavakból, amelyeknek nem sok közük van egymáshoz. Így legtöbbször vicces, de tanulságos történetek kerekednek. Mindezek segítséget nyújtanak a különféle versenyekre való felkészüléshez: Bolyai Anyanyelvi csapatverseny, Simonyi Zsigmond helyesírási verseny, Lotz János szövegértési és helyesírási verseny, TITOK Arany János verseny, Kálti Márk történelemverseny. Aki énektudását szeretné fejleszteni, annak tökéletes választás az énekkar, a színjátszó szakkörre pedig azoknak a jelentkezését várják, akik szeretnek szerepelni, szeretik a drámát. Egész évben vannak fellépéseink, amire sokat készülünk- családias légkörben. Aki a sportban jeleskedik, az se szomorkodhat, hiszen iskolánk lehetőséget ad röplabda-, kosárlabda-, futball-, tenisz- és atlétikaedzésre is.

„ A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát dolgozni kell és örülni a kis eredményeknek is.”/Győry Kálmán/

Gazsó Hanna
Lutheratúra

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megbízatások

Intézményvezető: Molnár Eteléné

Igazgatóhelyettesek: Csernusné Samu Edit, Egriné Tusjak Otília

Intézményünkben négy munkaközösség működik:

Alsó tagozatos munkaközösség
Munkaközösség vezető: Farkas-Gergely Arnold Zoltán

Felsős munkaközösség
Munkaközösség vezető: Fekete-Rekényi János

Tehetséggondozó munkaközösség
Munkaközösség vezető: Gazsóné Gugolya Beáta

Nyelvi munkaközösség
Munkaközösség vezető: Baginé Lőrincz Erika

Adatvédelmi felelős: Fabóné Kordoványi Enikő
Telefonszám: 06-66-312-325

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka