1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez


Ballag már a vén (természettudós) diák…

Egy év történéseit objektív szempontok szerint, kronologikus sorrendben összefoglalni meglehetősen nehéz vállalkozás, három évvel megtenni ugyanezt pedig a lehetetlenség határát súrolja. Elmúlt egy tanév, mögöttünk maradt egy újabb olyan esztendő, melynek egyik meghatározó eleme a COVID-19 világjárvány volt. Számunkra mégsem a pandémia miatt lesz igazán emlékezetes ez a tanév, hanem azért mert elballagott egy nyolcadik osztályunk és diákjaink személyében elballagtak az első benkás „természettudósok”.

2017-ben léptek felső tagozatba azok a diákok, akik felsős éveik alatt tehetségüket egy komplex, a matematikai, a digitális és a természettudományos kompetenciáikat tudatosan és rendszerbe szervezett tehetségsegítő program keretei között fejleszthették. Ötödikes korukban ez a tevékenység még külső segítség igénybevétele nélkül zajlott, hatodikban és az azt követő évfolyamokon viszont már az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program nyílt pályázatainak keretében.

Az idei évben zárult NTP-MTTD-20-0087 pályázati azonosítószámú, „Benkás természettudósok” nevű program lezárt és reményeink szerint egyben megnyitott egy folyamatot. Egy olyan általános felfedezési tapasztalatokat nyújtó komplex tehetséggondozó programot próbáltunk megvalósítani az elmúlt években, amely élmény- és felfedezésközpontú, a tanulók tárgyi tudása mellett fejleszti érzelmi intelligenciáját és szociális kapcsolataikat is. Az éves program alapját a tanórán kívüli foglalkozások adták, melyet minden évben két napos tanulmányi út zárt és melyekhez olyan eszközök beszerzése társult, melyeket az Emberi Erőforráskezelő anyagi segítsége nélkül nem tudtunk volna megvásárolni. Az elmúlt három-négy év programjában a foglalkozásokon és a kirándulásokon túl volt egy csomó kísérlet, környékbeli túra, különféle alkotások egyéni és az idő előrehaladtával egyre inkább közös előállítása. Voltak kötetlen együttlétek, nagy nevetések, olyan témák megvitatása, körbejárása, melyek az általános iskolai tananyagnak terjedelmi vagy össztettségbeli mivoltuk miatt nem lehetnek részei. A tanév és vele a pályázati program véget ért, a tanulók tudásának fejlődése mellett sokkal fontosabb a gyerekeken észrevehető szemléletbeli változás: a problémákat a maguk komplexitásában próbálják megközelíteni és csoportos megoldásra, team munkára törekednek azok megoldása során. A folytatás eredményessége számunkra közvetlenül már nem fog megmutatkozni. Ám ha a 20 „természettudós” közül csak egy (vagy esetleg több) bármelyik magyar egyetem természettudományos szakán, természettudományokat tanító tanárként, esetleg mérnökként folytatja tanulmányait néhány év múlva, akkor a közös munkánk eredménye elvitathatatlan lesz.

 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka