1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Zenés történelmi játék gyerekektől, nem csak gyerekeknek

Egy órára színházteremmé alakult az Evangélikus Ótemplom. Október 29-én a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tehetségműhelye minden eddiginél nagyobb fába vágta a fejszéjét, Luther Márton életét és munkásságát elevenítette fel, a reformáció 500. jubileuma alkalmából.

– A darab születésének több összetevője van. Egyike, hogy esperes úr finoman jelezte felénk a tavalyi évben, hogy szeretné, ha erre az ünnepre előrukkolnánk valamivel. Én tavaly végeztem teológia szakon, és volt egy tantárgyunk, ami Luther életét dolgozta fel. Ez volt a kedvenc tantárgyam, nagyon aranyos volt az előadó, Csepregi tanár úr. Továbbá láttam a róla szóló filmet is, ami ugyancsak közel áll a szívemhez. Ezek együtteséből pedig létrejött ez az előadás, amit zenés életrajzi történetként határoztunk meg – árulja a Szivárvány tehetségműhely idei darabválasztásáról Hímerné Dúló Erika, a műhely vezetője.

A darab kerettörténetét egy jelenbe ágyazott, tanár-diák párbeszéd adja, amelyben a téma a Bibliára, ill. a reformáció atyjának alakjára, Lutherre terelődik. A történetmesélés képekben elevenedik fel, kezdve a jogi pályára szánt fiúval, akit végül – egy viharban tett ígéretének engedve – pappá szentelnek. Az idősíkok az előadás során többször váltakoznak, a 16. századi kor szokásrendjét gyakran visszakérdezések, magyarázatok segítik, ezáltal a gyermekek számára is közérthetővé válik a cselekmény.

A darab rendezője hangsúlyozta, elsősorban a szerény, határozott, de kétségekkel teli embert kívánták a színpadon megjeleníteni, mindazonáltal bemutatni azt a példamutató teológusi tevékenységet, elképzeléseit, amelynek köszönhetően lerakta a reformáció alapjait.

Az egyik legnagyobb nehézséget a társulat számára az okozta, hogy a történetben nincsenek női szerepek. A többségében felső tagozatos lányokból álló csoportot azonban ez sem rettentette el. Míg a főszereplő gyermeki énjét Pribelszki Zoltán formálta meg, a felnőtté cseperedett gondolkodó szerepébe már egy fiatal lány, Hímer Tünde bújt.

– Eszembe se jutott, hogy nem vállaljam el. Barátnőim is férfiakat alakítanak, és nem jelent különösebb problémát. Igaz, elég nehéz, hiszen 14 éves létemre egy érett férfi helyébe kell képzelnem magam, de már megbarátkoztam a helyzettel – mondja teológusöltözékben és egy sajátos parókával a fején a színtársulat oszlopos tagja.

Az ősbemutató bevezetéseként Molnár Istvánné igazgatónő köszöntötte a megjelenteket. Meghatódva mondott köszönetet az elmúlt hónapok munkájáért, a templom közönsége pedig tapssal fejezte ki egyetértését.

– A mai nap is egy jó példája a tehetség kibontakoztatásának – nyomatékosította. A gyerekek azt mutatják meg, hogyha egy olyan kis műhelyben, mint a Szivárvány tehetségműhely együtt dolgoznak, milyen magas szintre tudnak eljutni.

A zenés darab minden apró fogaskereke a közösség munkáját dicséri. A dalokat és a szöveget Hímer Péter írta, a díszletet Kozák Ádám, a jelmezt pedig Szécsi Hajni és Csernusné Samu Edit tervezte. A rendezésnél igyekeztek a templom adta lehetőségeket kihasználni. A szereplőket a láthatóság jegyében többször dobogóra emelték, ill. nemcsak az oltár előtti téren mozogtak, hanem több ízben a sorok közé merészkedve hozták még közelebb a történetet a közönséghez.

– Otthonom a templom, jöjjenek ide minél többen, hozzák a gyerekeket, és szeressék ezt a templomot úgy, ahogyan én – fogalmazta meg Hímerné Dúló Erika hitvallását, amely a sorok között megbújva egyúttal egybecsengett a lutheri küldetéssel is.

Bízik benne, hogy a közel ötszáz fős közönség nemcsak Luther Mártonhoz került közelebb, hanem ahhoz a közeghez is, ami számukra ma a hit és vallás színterét testesíti meg.

Hegedűs Éva

Nagy felbontású fényképek megtekintése, letöltése

Cikkek a színdarabról: 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka