1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Reformációi csendesnap a Benkában

Évek óta igyekszünk a csendesnapokat valamilyen ünnephez kötődően megtervezni, hogy azok a ráhangolódás alkalmai lehessenek, amikor kicsit a szívünk és a lelkünk is, ünneplőbe öltözhet. Idén, készülve az 500. jubileumi év kezdetére a Reformáció ünnepéhez legközelebbi napot jelöltük ki rá.

Természetesen a nap teljes egészében Luther Márton személye és a reformáció öröksége körül zajlott.

A napot a templomban kezdtük istentisztelettel. Az istentisztelet kezdetén iskolánk németül tanuló diákjai Luther anyanyelvén megszólaló énekekkel ajándékoztak meg bennünket.

Ezután a reformáció és Luther munkásságának egyik legfontosabb hagyatéka került a középpontba: Isten kinyilatkoztatott igéje, amit édes anyanyelvünkön olvashatunk és zárhatunk szívünkbe.

Közös énektanulás után évfolyamonként, vagy osztályonként alakítottunk szekciókat. Így ismerkedtünk Luther életével, a reformáció legfontosabb állomásaival, és örökségével.

Többféle izgalmas játék és vetélkedő segítette a tanulást és tette szórakoztatóvá a napot. Az ebédet követően, délután újra az egész iskola a templomban gyülekezett. Ekkor már sok-sok szülővel, családtaggal, gyülekezeti tagokkal egészült ki az iskolaközösség. Himerné Duló Erika és Himer Péter Luther című zenés színdarabját tekinthettük meg az alapítványi előadás keretében, amelyben Luther Márton életét dolgozták fel és adták elő a benkás színjátszó csoport diákjainak közreműködésével.

Hónapok óta nagy gonddal készültek erre az előadásra, amelyet a templomtérbe álmodtak meg. Az előadás mind témájában, mind minőségében, a megszólaló lutheri dallamok feldolgozásában is méltó volt a helyhez és az alkalomhoz. A kis színészek egészen elvarázsolták a nézőket – kicsiket és nagyokat egyaránt –, és emberi közelségbe hozták hozzánk egyházunk történetének meghatározó pillanatait.

Horváth Z. Olivér

iskolalelkész

Videó a németesek műsoráról


Luther színdarab

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka