1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Benka Gála

Minden évben hagyományosan áprilisban kerül sor a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda tavaszi művészeti seregszemléjére, a Benka Gálára, melyet nyugdíjas pedagógusaink, a gyülekezetek presbiterei, evangélikus gimnázium igazgatónője, alapítványunk elnöke is megtisztelt a jelenlétével. Az intézményben folyó eredményes, magas színvonalú munkát Dr. Czinkoczky Mihály, a Szarvasi Evangélikus Ótemplomi Egyházközség felügyelője méltatta. Idén iskolánkSzivárvány tehetségműhelyének– Himer Péter és Himerné Duló Erika rendezésében - Tessedik Sámuel és Luther Márton képzeletbeli beszélgetésére megírt előadása adta a műsor alapját. A darabból megtudtuk, hogy a nagy elődök is fontosnak tartották a tanulást, az idegen nyelvek ismeretét, a művészeteket, a zenét – az éneklést, a hangszeres játékot különösen.

A műsort alsós tanulóink saját verseiből készült összeállítása színesítette.  Az énekes részt Paraszt Attiláné vezetésével tíz gyermek kezdte, akik április 8-án a kamarakórusok országos koráléneklési versenyén voltak Soltvadkerten. Ők az Itt az Isten köztünk…  kezdetű korált adták elő. Utána az iskola énekkarosaitól az Úrnak szolgái kezdetű kétszólamú korál feldolgozás hangzott el, majd ezt követte a május elején minősítő versenyre készülő énekkarosok által megszólaltatott 3 szólamú reneszánsz dal.Zeitler Zsófia, Máté Szabina és Búzás Tünde tanítónő pedig aratási éneket adtak elő, a végén egy szlovák nyelvű versszakkal.

A 3.a  angol két tanítási nyelvű osztály Milne: Wind on the hill című  verséténekelte angolul - a verset Pozderka Nándor a dal előtt el is mondta -Himer Péter (zongora), Karas Luca és Molnár Tamara (fuvola) kíséretével.Iskolánk 2. osztályos német nyelvet tanuló csoportja egy kánont énekelt németül. Buzás Bence (ének, gitár) és Halász Benedek (cajon) Shawn Mendes Stitches című számát adták elő.

Hovorkáné Hegedűs Hajnalka és Megyikné Bagi Erika hetedikes tanítványainak előadásában Tessedik Sámuel - a derék lelkész, a kitűnő gazda, a fáradhatatlan író és lelkes nevelő- életének főbb mozzanatait, munkásságának fontosabb állomásait ismerhettük meg.

A műsor keretét tehetséges versmondóink szolgáltatták. Szabó-Mravik Szabolcs nagy átéléssel mondta el Karinthy Frigyes Előszó című versét, mellyel januárban az egyházi iskolák számára kiírt országos Kölcsey Ferenc versmondó versenyen 2. helyezést ért el. Az előadás zárásaként Batta György Egy mondat a szeretetről című versét hallgathattuk meg Csontos Mariann előadásában.

Ezen a délutánon ismét bebizonyosodott, hogy nekünk, embereknek - kicsiknek és nagyoknak egyaránt - időről időre szükségünk van művészi élményekre, hiszen a művészet elsődleges feladata, hogy megszépítse az életünket. A művész azonban semmit nem ér tehetség nélkül, a tehetség pedig semmit sem ér munka nélkül. A művészet az élet csodálatos dísze. Nem titok: élmény nélkül nincsen művészet.  A jó művész azonban nem csak szórakoztat, gyönyörködtet, hanem elgondolkodtat és tanít is egyben, ahogy ezt a Benka Gála minden közreműködője is tette, bizonyítva, hogy mennyi tehetség él közöttünk.

Abonyi Éva - pedagógus

Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

 

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka