1. Ugrás a menühöz
  2. Ugrás a tartalomhoz
  3. Ugrás a lábléchez

Himnusz 200 a Benkában

Idén ünnepeljük a Himnusz születésének 200. évfordulóját. Iskolánkban a január 23. és 27. között megrendezett magyar kultúra hetének a középpontjában is ez a jeles évforduló állt. A méltó megemlékezés mellett az is célunk volt, hogy diákjainkhoz közelebb hozzuk nemzeti himnuszunkat és szerzőjét, Kölcsey Ferencet.
A reggeli rádiós műsorok mindegyike a hét témájához kapcsolódott: a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferenc életéről, valamint a Himnusz történetéről szóltak, Zvara Imola előadásában pedig meghallgathattuk a Himnuszt, aki ezzel a szavalatával január 20-án megnyerte az orosházi Kölcsey Ferenc versmondó versenyt.
A délelőtti irodalomórák során minden felsős osztály a Himnusszal foglalkozott: meghallgattuk színészek előadásában, beszélgettünk róla, online feladatokat oldottunk meg közösen, az évforduló kapcsán megjelent videókat tekintettük meg. Természetesen a zeneszerzőről, Erkel Ferencről is megemlékeztünk.
Délutánonként házi versenyekre, vetélkedőkre vártuk a gyerekeket. Hétfőn egy anyanyelvi vetélkedőn vehettek részt a csapatok, ahol érdekes, nyelvújítással, szólásokkal, közmondásokkal kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. Szerdán került sor a történelem versenyre, ahol a Himnuszban szereplő történelmi események voltak a középpontban. A csütörtöki vetélkedő kifejezetten Kölcseyről és a Himnuszról szólt, ahol a héten szerzett ismeretekről adhattak számot a diákok. Mindhárom vetélkedő jó hangulatban zajlott, s a tanulók kiválóan szerepeltek.
A programok mellett a tanulók kreatív feladatokat is kaptak a hét témájával kapcsolatban: az ötödikesek képekkel, rajzokkal illusztrált idővonalat , a hatodikosok lapbookot, a hetedikesek posztert készítettek, míg a nyolcadikosok szabadon választott technikával alkothattak.
A magyar kultúra hetén belül kedden került megrendezésre a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny iskolai fordulója. A verseny célja: az anyanyelvi nevelés és beszédkultúra fejlesztése, a kifejező beszéd iránti igényesség ösztönzése. Évfolyamonként 6-8 tanuló szerepelt a megmérettetésen, közülük a legjobbak képviselhetik iskolánkat a városi fordulóban.
Péntek reggel az iskolarádióban kerültek kihirdetésre a versenyek, vetélkedők eredményei, a helyezettek pedig jutalomban részesültek.
Pénteken a programsorozat zárásaként iskolánk tanulói és mi, pedagógusok az udvaron felsorakozva elszavaltuk a Himnuszt, amellyel közösen tisztelegtünk nemzeti himnuszunk megalkotója, Kölcsey Ferenc előtt.

Eredmények:
Kedd Kazinczy Szép magyar beszéd verseny

5. évf.: 1. Klausz Dáriusz 2. Král Villő 3. Nagy Lukács János
6. évf : 1. Szalai Anita, 2. Tiba Hanna, 3. Fodor Menta
7. évf.:1. Lohr Eszter, 2. Szűcs Lili, 3. Strobbel Hanna
8. évf.:1. Szabó Tamara, 2. Zvara Imola Lili 3. Csire Vivien

Anyanyelvi vetélkedő

1. Szirony Gergő, Tasi Dominik, Kondacs Milán 8.a
2. Lohr Eszter, Patay Sára, Adamik Alexandra 7.a
3. Gazsó Enikő, Horváth Janka, Esztergomi József 6.b

Történelem vetélkedő

1. Bárdos Balázs, Lohr Eszter, Litauszky Nikolett 7.a
2. Horváth Janka, Kovács Noel, Harsányi Barnabás 6.b
3. Korompai Kamilla, Strobbel Hanna, Molnár Balázs 7.b

Kölcsey és a Himnusz vetélkedő
1. Petrovics Kató, Tóma Dorka, Homonnai Bálint
2. Patay Panna, Kugyela Viktória, Muceniece Júlia, Szerb Csongor
Rumi Nóri, Nádudvari Patrícia, Klausz Dáriusz, Bartha Alexa
3. Biacs Ákos, Biacs Réka, Kiszely Áron, Mihályi Maja

Napi ige

Tisztaszoftver letöltés - ingyenes Windows, Office licence

Tehetséggondozás

További hasznos oldalak: 

Tehetségkönyvtár

E-learning tananyagok

Intézményünk elérhetőségei

Telefonszámok

Felső tagozat (Kossuth u. 7): 
06-66-312-325 (tel/fax)
Alsó tagozat (Kossuth u. 17): 
06-66-311-167
Bacsó utcai óvoda:  
06-20-620-1989
Damjanich utcai óvoda: 
06-20-824-6689
Zöldpázsiti óvoda:
06-20-522-5441

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Elektronikus napló elérése

Hirdetmények

Az 1-es szám is jelenthet komoly értéket az iskolában. Kérjük támogassa iskolánkat az adója egy százalékával. Köszönjük!

„Gyermekünkért, Jövőnkért” Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth L. u. 7.

Számlaszám: 11733058-20017280

Adószám:       18372843-104

Egyházunk technikai száma:  0035

Benka-Téka